Özgeçmiş

TAHSİL HAYATI
1988, Konya doğumlu Bora Şahinkara, 1989′dan bu yana İzmir’de yaşamaktadır. Seyit Şanlı Anadolu Teknik Lisesi’nin Elektronik bölümünde 11. sınıfta (2006) devamsızlıktan sınıfta kaldıktan sonra Açık Öğretim Lisesi’nde okul hayatına devam etmeye başlamıştır. Ancak onu da bitirmeyip, lise mezunu olmamayı tercih etmiştir. Elektronik için zorunlu stajını İzmir - Bornova Uğur Mumcu Kültür Merkezi'nde yapmıştır. (2005 ve 2006)


MÜZİK DENEYİMLERİ
2005 yılından itibaren akustik ve elektro gitar çalmaktadır. 2008-2010 yılları arasında bir heavy metal grubu kurmak için çeşitli kimselerle, çeşitli kereler stüdyoya girse de bir grup ortaya çıkmamıştır ve 2010'dan itibaren bir tiyatro ekibine girmesiyle beraber 2014'e kadar müzikle olan münasebetini seyrekleştirmiştir. 2011 ve 2013'te bir tiyatro ekibinde sahnelenen bazı tiyatro oyunları [1] için müzik yapmıştır. 

Ekim 2014 yılından itibaren Ahura Ritim Topluluğu üyelerinden Sami Hosseini'den def (erbane) ve ritim bilgisi eğitimi almaktadır. Def öğrencisi olarak Ahura Ritim Topluluğu'na 1 eserde [2] eşlik etmek üzere ilk kez 20 Mart 2015'te def ile sahneye çıkmıştır (1000 kişilik bir kitlenin karşısında). Ahura Ritim Topluluğu ile birlikte 2015'ten bu yana çeşitli etkinliklerde toplam 5 adet ritim atölyesine yürütücü veya yardımcı olarak katılmıştır.

Eylül 2015'ten itibaren Ahura Ritim Topluluğu'nda elektro gitarist ve akustik gitarist olarak da sahneye çıkmaya başlamıştır. 26 Mayıs 2018'deki Adana konseri ile birlikte enstrümanist olarak Ahura'dan ayrılmış ama çeşitli işler için halen aktif olarak Ahura içindedir. Gitarist olarak bırakma kararının sebebi Ahura'nın makamsal müzik tarzına kendisini yeteri kadar uygun görmemesidir. Bu süreç içinde Ahura ile 27 konsere çıkmıştır. Ahura'dan iki parça örneği: "Hov Arek" ve "Kejawa"

Sonbahar 2015'ten Mayıs 2016'ya kadar birkaç arkadaşına düzenli gitar dersi vererek bu konuda kendine staj yaptıktan sonra Mayıs 2016'dan itibaren "Yeni başlayanlar için düzenli gitar çalışmaları" cümlesi ile "Gitar İşleri" adı altında gitar çalıştırıcılığı yapmaya başladı. Halen aktif olarak devam etmekte olan Gitar İşleri çalışması ile 2016'dan bu yana 50'yi aşkın kişi ile 300'ü aşkın seans gitar/müzik çalışması gerçekleştirmiştir. (Evet, istatistiklerini tutmaktadır) 2022 yılında düzenli gitar çalışması işini sonlandırmaya karar vermiştir.

2017 Yazı'nda, bir süreliğine İzmir'de kalacak olan arkadaşı Barış Akpınar ile 2 akustik gitarlı bir akustik rock grubu olan Red Liner'ı kurdu. Vokalleri Barış Akpınar'ın üstlendiği grupta, rock-metal dünyasından çeşitli bilinen İngilizce (ve 1 Türkçe) parçalar üzerinde kendi yeniden kurgusal çalışmaları ile özgün akustik gitar yorumları ile icra etmiş oldular. Bora, bu grup sayesinde, yıllardır kendini ifade etmeyi umduğu rock-metal veya 'gitar merkezli' müzik türünde çalışmalara dair müzikal fikirlerini biraz olsun hayata geçirme ve paylaşma heyecanını yaşamış oldu.

2017 yazında İzmirli bir grup olan Cumartesi Müzik Grubu'na çeşitli şarkılar için bas gitar partisyonları yazarak; kayıtlarda bas gitar çalmaya başladı. Daha sonra gruba akustik gitarist olarak da eşlik etmeye başladı. 7 Mart 2018'de ise grupla son konserine çıktı. Cumartesi'den iki parça örneği: "Bay Kapital" ve "Olur Olmaz"

Bunların dışında bir konserde eşlik ettiği Kian Band ile, bir oyunda doğaçlama gitarla eşlik ettiği pantomimci İlker Kılıçer ile, çeşitli etkinliklerde bir veya iki akustik gitar ve kendisine vokalde eşlik eden Gizem Sertel ile, Arınç Ekin ile de deneyimleri olmuştur. 

2020 yılından itibaren üzerinde çalışmakta olduğu bestelerini 2022 yılı içinde yayınlamayı planlıyor.

YAZINSAL DENEYİMLER
Nisan 
2011′de, Medine Çam ile birlikte, ağırlıklı olarak HES’leri konu alan ekolojist bir oyun olan “Kukla” isimli sokak oyununu yazmıştır. Bu oyun bir tiyatro ekibinin yazdığı diğer oyunlarla birlikte Ceylan Yayınları tarafından kitaplaştırılmış ve Dikili Belediye Tiyatrosu'nun performansıyla, 2012 yılında 12. Direklerarası Seyircileri Ödülleri En İyi Koreografi Ödülü almıştır.

2006′dan bu yana ağırlıklı olarak deneme ve bazen röportaj türünde olmak üzere, yazınsal üretimler ortaya çıkarmaktadır. Yazınsal üretimleri matbu olarak da Kamyon dergisinde (2014), bir tiyatro ekibinin matbu ve dijital yayınlarında (2011-2015), (Beşiktaş) Halkın Takımı dergisinde (2010), Bağzı Üniversiteliler dergisinde (2016) ve 3 derleme kitapta yayınlanmıştır ve arada bir Kaos GL (2017-...) dergisinde yayınlanmaya devam etmektedir. Ayrıca KaosGL.org'da Ocak 2016'dan beri yazıları yayınlanmaktadır. (Kaos GL'de Ocak 2016'dan bugüne kadar 18 yazısı, 4 röportajı; matbu Kaos GL dergisinde de 1 yazı, 1 röportajı yayınlanmıştır) 

FANZİN İŞLERİ
İlk sayısı Ekim 2022'de yayınlanmıştır. Instagram sayfası güncel bilgilerin alınabileceği mecralardan biridir.

ÇİZİM İŞLERİ
8 Mart 2022'de, Zümrüt Doğan'ın Bora'ya "Senle düzenli olarak buluşup çizim yapsak ya" teklifi ile ilk defa Bora'nın ciddi bir şekilde ilgilenip, Zümrüt eşliğinde öğrenmeye, vakit ayırmaya başladığı resim/karikatür sanatına dair bazı çizdiklerini ve bu çizimlerden çıkan yan üretimleri derleyip, sunduğu çalışmasının adı. Çizim İşleri'nin Instagram sayfasından güncel gelişmeler takip edilebilir.

KİL İŞLERİ
Kil İşleri, Bora Şahinkara’nın, Aslıhan Kopar ile birlikte Nisan 2009′da kurduğu bir çalışmadır. O dönemde hem maddi bir geliri olacak hem de mutlaka keyif alacağı ve şahsi prensiplerinden de ödün vermeyeceği bir iş arayışında ve iş bulamayışındayken Aslıhan Kopar’ın kendisine verdiği fikirle ‘kilden bir şeyler üretip, satmak’ fikrinden yola çıkarak Kil İşleri çalışmalarını başlattı. Festivallerde Kil İşleri stand'ları açılmakta, Kil İşleri atölyeleri de verilmektedir genelde yaz aylarında, çeşitli organizasyonlarda. Bugüne kadar Kil İşleri atölyeleri ile 4. (2010), 7. (2013), 8. (2014) Türkiye Tiyatro Buluşması'na, Rock-A 2010'a, Sosyalist Gençlik Derneği'nin 2011 ve 2013'teki yaz kampına ve 2014'te, Fabrika Kolektif Üretim Merkezi'nde (Ankara), "Trans Evi İçin Üretiyoruz" (2016) gibi atölye etkinliklerine katılıp, verimli ve üretken kil atölyeleri hayata geçirmiştir. Bunun yanı sıra Abdulhakim Bağış ile birlikte atölyelerde öğretilen bu zanaat ile kendi yerellerinde şahsi hayatını geçindirmek için veya çocuklara, gençlere atölyeler organize etmek için çok sayıda insan ve örgüt bu kolyelerden üretmeye, kendilerini ifade etmeye devam etmiştir. Kil İşleri şu ana dek 8 ilde, 27 atölye ve etkinlik gerçekleştirmiş ve bunların 20 tanesinde Bora da yürütücüler arasında bulunmuştur. Atölye ve etkinliklerin listesi bu sayfada. 2018 yılından beri tekrar düzenli olarak üretmeye başladığı Kil İşleri'ndeki üretimlerini 2022 yılında durdurmuştur. Instagram sayfası 


TİYATRO DENEYİMLERİ 
2010-2015
 yılları arasında İzmir Yenikapı Tiyatrosu’nun web sitesinde editörlük, ses tekniği, bir sokak oyunu metni yazarlığı, tiyatro oyunu için canlı müzik, tiyatro festival organizasyonları (
Türkiye’nin her yerinden önde gelen tiyatro yönetmen ve oyuncuları, tiyatro ekipleri, akademisyen ve yazarların bir araya gelip, söyleşiler ve atölyeler verdiği ve oyunlar sahnelediği Türkiye Tiyatro Buluşmaları, Çeşme Tiyatro Festivali, Seferihisar Tiyatro Festivali, Çeşme Film Festivali, Dikili Film Festivali gibi) için çeşitli ufak görevler alma deneyimleri (oralardaki görevlerin boyutunun abartılmasına gerek yoktur ama her organizasyonun etkinliklerine de katılım göstermek, işin mutfaklarında vakit geçirmek önemli bir deneyim birikimi olmuştur -BŞ), afiş-broşür grafikleri tasarımları gibi deneyimler yaşamıştır. 2015 yılında Yenikapı Tiyatrosu'nda bir süreç içinde yaşanan taciz ve şiddet olaylarında tiyatro ekibinin faili değil; maruz kalanları dışlaması / tasfiye etmesiyle beraber, bu etik sorundan ötürü tiyatrodan ayrılmıştır. (Açıklama metninin 1. sayfası ve 2. sayfası için tıklayabilirsiniz)

2016'da, İranlı arkadaşları Mohammed Nooran ve Sanaz Taj'ın öncülüğünü yaptığı Kian Art Group'un Türkiye'de ilk kez 15 Mart 2016'da sahnelenen "Anka Kuşunun Rüyası" isimli oyunu için ışık tekniğini ve oyunun afiş grafik tasarımlarını üstlenmiştir.


YER ALDIĞI BELGESELLER
2019'da Hicran Akaalp'in, LGBTİ+ odaklı foto-belgesel ve belgesel kısa film çalışması olan "Harmoni"de, gökkuşağının 6 rengini temsilen hayatını anlatan 6 kişiden biri olarak bu belgeselde yer almıştır.

2021 yılında, Umut Derin Eroğlan'ın yönetmenliğini yaptığı ve (tanıtımındaki metinden alıntı ile) "Hangi Erkeklik?" sorusunu sordurtmaya aday, eleştirel erkeklik konulu bir belgesel olan "Kekre"de yer aldı.

YAZILARININ BULUNDUĞU 3 DERLEME KİTAP (2012, 2013, 2013) HAKKINDA
Altan Erkekli, Yaşar Kurt, Genco Erkal, Orhan Alkaya,  İlkay Akkaya,  Levent Üzümcü gibi isimlerin de aralarında bulunduğu sanatçı, akademisyen ve yazarların yazılarından derlenerek çıkan “Sanatta İşlenebilecek Suç Yoktur” (Ceylan Yayınevi, Aralık 2012) adlı kitabın yazarlarındandır.


Su Hayattır, Satılamaz!”  (Ceylan Yayınevi,  Nisan 2013) başlıklı, Ferhan Şensoy, Sibel Özbudun, Sırrı Süreyya Önder, Temel Demirer, Sonia Davila Poblete, Zuhal Kaya gibi isimlerin yazılarının bulunduğu kolektif kitapta yazısı bulunmaktadır. 
Faşizme Karşı Özgür Sanat”  (Ceylan Yayınevi,  Kasım 
2013) başlıklı, Figen Yüksekdağ, Levent Üzümcü, Özdemir Nutku, Pınar Aydınlar gibi isimlerin yazılarının bulunduğu kolektif kitapta yazısı bulunmaktadır.

YABANCI DİL MESELESİ
Başlangıç seviyesinde İngilizce'si ve Kürtçe'si vardır.

HARİCİ KISA BİLGİLER
- Konuşabildiği ilk anlamlı kelimesi 4,5 yaşında (1993) "Yayla" olmuştur. Okumayı ise 6 yaşında (1994), okula başlamadan önce öğrenmiştir.

2007'de İzmir - Alsancak'taki Logos Kafe'de 3 ay çalışmıştır.

- Vicdani reddini 2012 yılında ilk kez yazılı metninin Savaskarsitlari.org'da yayınlanması ile açıklamıştır. Daha önce Aralık 2010'daki bir röportajında vicdani retçi kimliği, "Yenigün" isimli yerel (Türkiye, Ege Bölgesi) gazetede yayınınında geçmiştir.

- 2012-2015 arasında vejetaryen; 12 Temmuz 2015'ten beri de vegandır.

2015'te, İzmir - Selçuk - Şirince'deki Nesin Matematik Köyü'nde 2 hafta çalışmıştır.

- 18 Temmuz 2017'de ilk kez müziği kendine ait kısacık basit bir kompozisyonu sahnede Red Liner ile çaldı. Trans Tutsak Esra Arıkan'ın internette yayınlanan bir mektubu sözlerini oluşturuyor: "Esra'nın Mektubu"

- 2018'de Yaşam Vegan Kafe'de, yaklaşık 3 ay boyunca haftada bir gün çalıştı.

- 2018 Tyke Limonata Güzeli seçildi.

- 2019'da Tyke Vegan Kafe'de yaklaşık 9 ay boyunca part time çalıştı.

- 9 Ekim 2021'den beri Bornova Doğal Tarım Merkezi gönüllüsü olarak haftada bir gün tarlada çalışıyor.

- 2021'den beri Politik Limoncular blog editörü.




Kendisinden 3. tekil şahıs olarak bahsederek bu metni kaleme alan: Bora ŞAHİNKARA



Son Güncelleme: 10 Ekim 2022

[1] "Kadın" - 2011, "Faşizmin Korku ve Sefaleti" - 2013,...
[2] "Diriliş" - https://www.youtube.com/watch?v=AuL1Lss9OyI