8 Ekim 2013 Salı

Eklektik

EKLEKTİK


Ne olursa olsun insanın Facebook'ta "bennnn" diye bir fotoğraf albümü ismi koymasından aslında onun hakkında kesin yargı sahibi olunmaz ama yine de fotoğraf albümüne isim olarak seçtiği o tek kelimeyle kendisi hakkında bir şeyleri anlatır adeta.. ("bennnn" mi?.. Hımm...) Tabii ki, karizmatik, karmaşık, birleştirilerek türetilmiş, yaratıcı kelimeler seçenlere hemen albümün isminden dolayı "Vavvv! Ne derin insanmış!" diye tepki veriyor değilim asla. Zeki, derin vs. insanlar basit isimler de seçebilir fotoğraf albümüne "Fotoğraf", "Foto", "Fotoğraf Albümü", "Masa", "Sandalye" gibi. Ama çok değişik bir detay aklıma takıldı ve sanki benim kime aşık olduğumu çok güzel tanımlayan bir tanım oldu, o yüzden bu gereksiz bilgiyi senle de paylaşmak istedim. 

-Aşık olacağın tipte ne ararsın?
-Facebook hesabı varsa ve fotoğraf albümü açmışsa, onun ismini "Karışıkkkk", "Ortaya Karışık!", "Karman Çorman" yerine "Eklektik" koyandan etkilenirim sanırım. Çok yüzeysel bir tanımlama, damgalama, ön kabul gibi gelebilir elbette ama çok güzel tanımladığını düşündüm bu ifadenin bu mevzuyu. "Eklektik". Öncelikle 'tipik' değil. Sonra, şov yapmak için oluşturulmuş, makyajlı, suni bir güzellik değil o kelime. Hem göze, kulağa şık geliyor, hem albümün başlık ihtiyacını anlamıyla çok iyi karşılıyor. Hem de -çok önemli bir detay- bana sözlüğü açtırıp "'Eklektik' ne demek yav?" diye araştırtıyor. Dışı (görselliği) güzel, içi güzel,... Herhangi bir ortak payda etrafında toplanmayan, alelade seçilmiş fotoğraflardan oluşan bir albüme konulabilecek senden daha iyi bir kelime var mıdır; ey 'eklektik'!

"bennnnn"i severim; eyvallah. "karışıkkkkk", "ortaya karışık", "karman çorman"ı da severim, onlarla arkadaş olurum. Hepsine sabah karşılaştığımda "Günaydın" derim, muhabbet ederim. Benle vakit geçirmek isterlerse vakit de geçiririm onlarla. "Fotoğraf", "Albüm" falan da iyidir elbette. Ama "eklektik" başka.. Ona aşık olunabilir. "Eklektik" gösteriş için farklı kelime kullanmayan, kullandığı farklı kelimeleri doğal bir şekilde üslubunun içine yedirmiş, keman kaşlı, gözlerinin baktığı herhangi bir yerde kalıcı bir hasar bırakan, simsiyah saçlı.. Ona aşık olabilirim. Tabii onun da o anda bir sevgilisi yoksa.. 



Bora ŞAHİNKARA
17.08.2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder