24 Temmuz 2023 Pazartesi

Bir Kedi Kurtarma Deneyimi - Antakya, 22-23 Temmuz 2023 - Sabriye Akkul

Geçtiğimiz haftadan bugüne bir çok yoldaşımızla[1] birlikte 20-23'ünde gerçekleşecek Evvel Temmuz Festivali için Hatay'daydık. 22 Temmuz Perşembe gecesi köpeklerin saldırdığı yaralı bir kedi bulduk ve en azından kendisinden bir iz olması için anlatmak istiyorum. Çünkü kurtaramadık.

Başta yanına yaklaştığımda anlayamadım fakat sonra biraz hareket edince gördüm ki iç organları dışarıdaydı. Hemen arkadaşlarla birlikte yardım aramaya başladık fakat saat gece bir iki arasındaydı. Hatay'da hala belediyenin hatları hiçbir şekilde düşmüyordu, ulaşılabilir değildi.

Biz de 112'yi aradık, en azından bizi veteriner olan bir yere yetiştirebilmesi için polis rica ettik. O sırada bir aramamızda bunun acil servisi ilgilendirmediğini söyleyip yüzümüze kapattılar. Başka bir aramada "Sizi hekimler odasında veteriner bölümüne bağlayacağım" dediler, yine hat düştü hiç kimseye ulaşamamış olduk. Bir başka arkadaşımız aradığındaysa Haytap'a ulaşabileceğimizi söylediler. Bir numara verdiler. Fakat telefon hiçbir biçimde açılmadı, verdikleri numara doğru ya da geçerli emin bile değiliz. Buna benzer birden fazla konuşma geçti fakat hiçbiri çözüm olmadı.

Bu sırada sözde hayvanlara karşı şiddeti önlemek, hayvanlara yönelik yardım merkezi olduğu iddia edilen Haydi uygulamasından bir ihbar girdik. Uygulama o kadar etkisiz bir uygulama ki ertesi gün sabah bir polis aradı ve Hatay'daki tek görevlinin kendisi olduğunu gece uyuduğu için görmediğini söyledi. Bir taraftan Serinyol civarındaki veterinerlerin numarasına ulaşmaya çalışıyorduk çoğunun dükkanı yıkılmıştı. Numaraları kullanılmıyordu. Bir tanesi açtı başka bir kente taşındığını bu saatte kimsenin ilgilenmeyeceğini zaten söyledi.

Sonra yoldaşlarımızdan biri veteriner açıkken tesadüf eseri açık bir veteriner buldu. Kedi korktu kaçtı ama bir şekilde kediye zarar vermeden bir kutunun içine alıp götürebildik. Atlas Veteriner Kliniği'nde kedi ameliyata alındı. Ameliyat sonrasında bittiğinde veteriner kediyi götürmemizi söyledi fakat daha henüz narkozluydu, uyanmamıştı. Biz de kendisine en azından narkozdan uyanana kadar kedinin klinikte kalmasını daha doğru olacağını ve sabah bir kontrol edilmesi gerektiğini söyledik. Bir süre ikna olmadı fakat yoğun ısrarlarımız sonucunda ikna olmuş oldu. Kendisini sabah kediyi alacağımızı orada bırakmayacağımıza ikna etmemiz gerekti kediyi klinikte gözlem altında tutması için. Ertesi günü öğlene doğru veteriner kliniği açılmıştı kediyi aldık.

Başta Hatay'daki arkadaşlardan biri evde bakabileceğini söyledi. Ona bırakacaktık fakat yeterli veteriner hizmeti olmadığı ve özel bir bakıma ihtiyacı olduğu için en sonunda ertesi gün benimle birlikte Adana'ya dönmesini karar verdik. Bu süreçte kedi narkozdan biraz biraz uyanmaya başladı. Bağırsaklarından yaralı olduğu için ayağa kalkamıyordu ama kalkmayı deniyordu bu da biraz bize ümit veriyordu, yaşayabileceği yönünde. Derisi için bir sprey vermişti, o gün içerisinde söyledi aralıklarla o spreyi sıktık. Adana'ya gittiğinde veterinere götürüp iyileşene kadar geçici yuva olmayı ve sonrasında güvenilir biri ile yaşamını sürmesini ummuştum. Yaşamak için çok direndi ve festival sayesinde karşılaştığımız için kendisine Temmuz adını vereceğimi söylemiştim.

Fakat bu sabah uyandığımda Temmuz ölmüştü.

Belki yaraları ağırdı, yaşama imkanı azdı ama o gece boyunca aranan, yolda onu görüp geçen bir sürü kişinin ona yardım etme sorumluluğu vardı. Elinde bir sürü imkan olan devlet kurumunun daha iyi bir uygulama yapma sorumluluğu vardı. Yine elinde bir sürü imkan olan acil servisin bize yardım etme imkanı vardı.

Götürdüğümüz veterinerin gözetim altında tutma, sokak kedilerini de en az evde bakılanlar kadar önemseme sorumluluğu vardı. Belediyenin sokak köpekleri açlıktan avlanacak duruma gelene kadar besleme yapma ve böyle durumlar için ulaşabilir olma sorumluluğu vardı. Sonuç olarak yoldaşlar ile birlikte yaptığımız hiçbir şey Temmuz'u yaşatmaya yetmedi, belki de yalnızca acı ve korku içinde değil onu seven insanlar varken ölmesini sağladı.

Sabriye AKKUL
24.07.2023


[1] Toplumsal Özgürlük Partisi
https://twitter.com/sabriyeakkul/status/1683457794052087809


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder