17 Şubat 2013 Pazar

Kil İşleri Bildirisi - 11 Ocak 2013

Sosyal medyadaki Şişecam İşçileri paylaşımından sonra belki bazıları düşünecek ki: "Kil İşleri'nin işçi grevleriyle, direnişiyle ne alakası var?" Bunu düşünenler, muhtemelen aynı zamanda şunu da düşünüyordur: "Bu dünyanın düzeni oturmuş, değişmesi imkansız. Daha da kötüye gidiyor hep." Hayır, modern dünyanın genel düzeni pamuk ipliğine bağlı, kitlesel dalgalanmalara bağlı; her şey ters yüz olabilir gayet. Ve işsizliği kaderi olarak algılamayıp, kendi kaderini tayin eden Şişecam İşçileri bunun en güncel, küçük ve çok önemli bir örneğidir. Bu, bir bireyin, doğduğu andan itibaren büyürken ona dayatılan bir takım şeylere "Eyvallah" demeye demeye kendisini her anlamda özgür iradesiyle şekillendirişine ne kadar da benziyor. ODTÜ'de "Eyvallah" demeyenler, Şişecam'da "Eyvallah" demeyenler, "Eyvallah" demeyen işçiler, öğrenciler, ötekiler, yoksullar, LGBT'ler, kadınlar, akademisyenler, sanatçılar, yazarlar bir araya gele gele yıkılmaz sanılan kaleleri birer birer yıkacaklar. Değişmez sanılan dünya bambaşka olacak. ODTÜ direnişi veya Şişecam direnişi gibi gelişmeler daha adil bir dünyanın haberci kıvılcımları; bireyin de özgürlüğünün teminatıdır. İsyankar kitleler olarak var olmazsan, isyankar bir birey olarak yok edilirsin bu dünyada.

O halde; doğru bulduğun, mutlu hissedeceğin, üretkenliğinin önü açacak herhangi bir alanda örgütlenmelisin. Mesela bir meslek oluşumunda, mesela bir kültür-sanat derneğinde, mesela bir tiyatro ekibinde, mesela bir takı üretim atölyesinde veya mesela bir siyasi partide, bir sendikada, bir sivil toplum örgütünde...

Şişecam İşçileri'nin direnişi Kil İşleri'ni de ilgilendiriyor, seni de ilgilendiriyor. Dünyaya daha geniş, daha geniş, daha geniş baktığında hayatının sınırlarının sadece sistemin sana sunduklarından ibaret olmadığını göreceksin.

Kil İşleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder